úterý 23. ledna 2018

Za nákupy do zahraničí


Mnoho lidí v mém okolí jezdí za nákupy přes hranice do Polska nebo Německa.
Chápu je, jídlo tam je prý i podle průzkumu kvalitnější za stejnou cenu nebo dokonce levnější. Zdálo by se, že pro toho, kdo bydlí v pohraničí není moc o čem přemýšlet.
Přesto mi to ale přijde absurdní, žijeme přece v České republice a daně odvádíme tady, platíme z nich politiky a tak by se oni měli postarat o to, aby naše potraviny byly přinejmenším ve stejné kvalitě, když už ne ve stejné ceně. Místo toho stále více lidí jezdí do ciziny a peníze za ty nákupy zůstanou tam a stát na tom zase tratí. Myslím, že tohle je opravdu čistě politické rozhodnutí. Jednotlivci tomuto problému mohou snad pomoct jedině tím, že budou volit peněženkou a např. kupovat kvalitní výrobky od regionálních výrobců. Ale chápu, že shánění jednotlivostí po různých obchodech není pro každého a časově je příjemné koupit všechno pod jednou střechou. Není ale zrovna to příčinou toho, že jsou potraviny tak nekvalitní? Vždyť obchodní řetězce vyvíjejí na výrobce nemalé finanční tlaky. Musí zaplatit obrovské cifry regálovného, aby vůbec mohli v supermarketu prodávat. Ošizení výrobku je pak jasným důsledkem toho, že na tom chce výrobce taky alespoň něco trhnout.
Jak z toho ven? Je opravdu hlídání letáků a všech možných akcí cestou ke kvalitě nebo je to jen podporování toho, že nám budou do nekonečna předkládány větší a větší blafy?
Zamysleme se nad tím a volme peněženkou.
Ještě k tomu ježdění do ciziny - ono je celkem dost dobře možné, že to zboží, co si tam kdo koupí bylo vyrobeno dokonce i u nás a pak cestovalo za hranice, abychom si tam pro něj nakonec zase mohli přijet. Tohle mi přijde ale fakt hodně uhozený! Proč si nevystačíme s tím, co vypěstujeme nebo vyrobíme doma? Kolik kamiónů jezdí zbytečně (zbytečný hluk, smrad, poničené silnice, poškození přírody)?

1 komentář: