pátek 12. října 2018

Doprava je na levačku?

Nekonečný ekonomický růst a dobrá dopravní obslužnost se staly takovými zaklínadly moderní doby. Asfaltujeme, betonujeme jak vzteklí, ale nemám pocit, že by se něco v dopravní situaci nějak podstatně měnilo k lepšímu. K tomu jistě přispělo i to, že se zboží přestěhovalo do obchodních center na periferii měst a to, že aut na silnicích jezdí minimálně 2x tolik než v roce 1989:

zdroj: www.ct24.cz

V praxi to znamená, že když člověk potřebuje 2 šroubky, musí sednout do auta a přejet celé město, aby si je mohl koupit. Z vlastní zkušenosti vím, že takových nadšenců, jako jsem já, kteří by tuto cestu vykonali pěšky nebo na kole, je opravdu hodně málo. A pokud se už odhodlají, vězte, že je to cesta velmi nepříjemná (většinou chybí infrastruktura pro cyklisty a chodce, proto je pěší nebo cyklista v těsném kontaktu s exhalacemi a hůře nárazníky projíždějích aut). Nikdo přeci nepočítal s tím, že by se někdo do obchodního centra lopotil na kole. Naopak vše musí být jednoduché a pohodlné. 
A tak pohodlně a jednoduše sedíme a nervujeme se v koloně a čekáme až se uvolní cesta a my budeme moci konečně zaparkovat na parkovišti. Místo parkoviště se před 10 nebo 15 lety ještě zelenala docela hezká louka, která vsakovala vodu, už není. A není další louka - lejeme další asfalt, další silnici, abychom nečekali v koloně a byli v obchoďáku zas o něco dřív. A tak už naše města vypadají jako dálniční síť v Porýní nebo jako ta, kterou jsem nahoře vytvořil v koláži.
Jednou určitě bude všude tolik asfaltu, že budeme kdekoliv autem úplně nejdřív a nejvíc pohodlně. Jediné naše štěstí je asi v tom, že nejde jedním zadkem sedět ve dvou autech najednou. Protože jinak nevím, jak by to skončilo.
A co chodec, cyklista nebo volně žijící zvířata? Stará se někdo o to, jak se jim prochází krajinou?

Tohle je prostě na levačku...


Žádné komentáře:

Okomentovat